Безпечна газова котельня

1. Витоки систем безпеки газових котелень

   Природний газ або пропан-бутан - це самі високоефективні, чисті, легкодоступні та екологічні види палива. Тому їх все частіше використовують для обігріву наших будинків, жител і громадських будівель.

   Сучасне газопостачання базується не тільки на досвіді, нових матеріалах і технологіях, комп'ютеризації досліджень і проектування, а й на новій техніці, підвищувальної безпеку експлуатації газу. Адже навіть застосовуючи новітні досягнення науки і техніки, ми не можемо виключити людський фактор при експлуатації газового обладнання. А там, де вплив цього чинника на роботу газового обладнання є вирішальним, можна чекати аварійних ситуацій.

   І тут нас може виручити всюдисуща електроніка. Виявилося, що за допомогою технологічно просунутих електронних елементів (датчиків) можна ефективно виявляти витоку вибухових газів у повітрі. Чутливість цих пристроїв виявилася настільки високою, що можна дізнаватися про зростаючу загрозу задовго до того моменту, коли може статися аварія з непередбаченими наслідками. З розвитком електроніки вартість систем безпеки знизилася до рівня, який забезпечує повсюдність їх застосування. Якраз повсюдне використання таких систем і є гарантією підвищення безпеки застосування газів. А найчастіше ми маємо справу з газом (природним або пропан-бутаном) у ... котельні!

    2. Нова ера «активних» систем

    Подальший розвиток технічної думки дозволило впровадити в системи виявлення газів «активні» елементи. Активний елемент у вигляді клапана, відсікаючого подачу газу на обладнання, дозволив виключити залежність ефективності функціонування системи від присутності або кваліфікації обслуговуючого персоналу, а також від швидкості і чіткості його дій. З введенням в систему відсікаючих клапанів настала нова ера в галузі безпеки застосування газового палива.

   В Україні широке застосування отримала Активна системи безпеки газового обладнання типу GX. Розробку та впровадження цієї системи здійснили Інноваційно-впроваджувальне підприємство "GAZEX" (виробник детекторів і електронних пристроїв).

    Активна система безпеки газового обладнання типу GX зараз є, найпопулярнішою, найбільш масово випускається і на сьогоднішній день найефективнішою системою виявлення і відсікання подачі газу, застосовуваної в котельнях. Досвід, накопичений протягом більш ніж 10 років виробництва таких систем, дозволив ввести в них удосконалення і привести у відповідність з вимогами нових правил і європейських стандартів.

   Основною якістю, завдяки якому система GX набула поширення, є активний вплив на газове обладнання через клапан, що відтинає. Це гарантує повну безпеку обладнання без втручання людини.

   Функції, реалізовані системою GX:

  •     виявлення підвищеної концентрації газу (попереджувального рівня) = формування попереджувального оптичного сигналу, а також сигналу управління зовнішніми пристроями (наприклад, контактором, що відключає живлення від мережі приміщень із загрозою вибуху).


   Універсальність системи GX дозволяє застосовувати її:

  • у великих, міських і промислових котелень;
  • в громадських будівлях (кіно, театри, школи);
  • в котельнях мікрорайонів;
  • в побутових газових установках.


   3. Компоненти Активної системи безпеки газового обладнання типу GX

   Основними компонентами систем GX є:

  •   повнопрохідний клапан з заслінкою типу MAG-3;
  •   детектор газу (природного або пропану) у вибухозахищеному виконанні - DEX / F;
  •   модуль сигналізації, призначений для управління роботою системи - MD-(2, 4, 8, 16). Z (отримано патент на спосіб управління клапаном).


   У спрощеній версії GX-1 застосовуються побутові детектори типу DK-1.Z (метан / пропан-бутан) і DDCO (чадний газ), одночасно виконують функцію управління відтинає клапаном типу ZB.

   Клапан MAG-3 є активним елементом системи GX, які реалізують ідею захисту обладнання. Клапан закривається під дією електричного імпульсу або вручну. Відкрити клапан можна тільки вручну, тобто тільки при свідомому втручанні осіб, які здійснюють спостереження. Завдяки відсутності потреби в постійній подачі напруги живлення на клапан (крім моменту його замикання) стан клапана не залежить від наявності живлення, він стійкий до пропажі напруги в мережі або перенапруження. Крім того, клапан НЕ спрацьовує випадково, а тільки в разі свідомого формування замикаючого сигналу. У порівнянні з кульовими клапанами він набагато легше і компактніше, герметичний (IP54), може працювати при температурах до -30 ° С (зовні будинків). Цей клапан, що відрізняється унікальною, надзвичайно простий і в зв'язку з цим недорогий і надійною конструкцією, є передвісником революції в області відсікання газу в газовому обладнанні!

   Детектори газу типу DEX у вибухозахищеному виконанні забезпечують безпечне виявлення всіх типів вибухових і отруйних газів. Мають змінний датчик газу з двома встановлюваними при виготовленні пороговими рівнями сигналізації. Завжди поставляються з індивідуальними сертифікатами Ex і свідоцтвами про калібрування.

   Модуль сигналізації MD ... Z здійснює живлення і керування роботою детекторів газу, а також формує імпульси, що закривають клапан MAG. Має два комплекти виходів (для кожного порогового рівня сигналізації): релейні, що забезпечують можливість підключення системи GX до пристроїв автоматики або телеметрії, і виходи з напругою 12 В для керування пристроями оптичної та звукової сигналізації. Існує можливість управління декількома клапанами при значному віддаленні клапанів від системи виявлення газу. Можна розширювати систему, вводячи в неї нові модулі (каскадне з'єднання).

   Зважаючи на велику зацікавленість промислових споживачів газу (великі промислові котельні) почалися поставки дуже надійних і порівняно недорогих, безфланцевих дросельних клапанів з електроприводами ZM діаметром DN 125 - DN 500.

   Ці клапани дозволяють здійснювати автоматичне відсікання газу практично в як завгодно великих газових котелень!

   Виробник електронних елементів системи GX володіє впровадженої та сертифікованої TÜV системою забезпечення якості відповідно з європейським стандартом ISO 9001.

   4. Блок-схеми системи GX

   Завдяки модульним принципом побудови системи GX, «прозорості» монтажних з'єднань, можливості застосування типових електромонтажних матеріалів і розміщення детекторів на великих відстанях від модуля, її проектування не викликає труднощів і не вимагає великих витрат часу, а установка здійснюється швидко і чітко.

   Клапани MAG-3, будучи найлегшими відсікають клапанами серед наявних на ринку (у 2-3 рази легше інших клапанів цього типу) виключно прості в установці і вже заслужили хвалебні відгуки монтажників.

   Представлені нижче блок-схеми типових відсікаючих систем служать підтвердженням вищесказаного.

Система GX-2/4Система GX-1 с бытовыми детекторами

                4.1.Система GX-2/4                             4.3 Система GX-1 з побутовими датчиками

Каскадное расширение системы GX


4.2. Каскадне розширення системи GX

5. Переваги системи GX

  • Модульність, простота проектування та установки
  • Негайне, автоматичне, надійне відсікання подачі газу при виявленні витоку.
  • Несприйнятливість до збоїв в харчуванні системи
  • Однозначність сигналізації тривоги.
  • Два комплекти виходів управління (для кожного порогового рівня сигналізації).
  • Наявність клапанів різних діаметрів.
  • Можливість віддаленого використання детекторів і клапанів (на відстані сотень метрів).
  • Можливість оповіщення операторів спостереження про витік газу з обладнання.
  • Можливість запуску системи вентиляції.
  • Можливість виключення живлення електроустановки в котельні.
  • Малі витрати на експлуатацію та простота обслуговування системи.
  • Сертифікат "B" на систему в цілому.
  • Вища, європейська якість - згідно ISO 9001.

також читайте

Газоаналізатори

Варто відзначити, що газоналізатори, пропоновані вітчизняному споживачеві компанією...

Газові сигналізатори GAZEX

Переносні газові сигналізатори, датчики газу і газосигналізатори GAZEX застосовуються для...

Газосигналізатори фірми GAZEX

Газосигналізатори мають широке розповсюдження не тільки в хімічних лабораторіях, промислових...

Датчики витоку газу, сигналізатори газу GAZEX (Газекс)

З кожним днем сигналізатори газу стають все популярнішими і для цього є підстави.

Датчики газів GAZEX

В Інтернет-магазині компанії "Стамар-Крокус" в Києві Ви маєте можливість купити датчики...

Детектори газів GAZEX

За допомогою детекторів газу виробництва фірми GAZEX, пропонованих компанією...

Детектори газу - загальні правила монтажу

Короткі правила монтажу датчиків газу системи забезпечення газової безпеки виробництва GAZEX

Про компанію "GAZEX"

GAZEX - це високоспеціалізоване підприємство, що займається виробництвом детекторів, вимірників і...

Сигналізатори загазованості GAZEX

Сигналізатори загазованості - це високоточні прилади для здійснення газового аналізу, що...